Csokornyakkendő. Bárhol. Bármikor.

Csokornyakkendő. Bárhol. Bármikor.

írta: Reinhardt András

Csokornyakkendő viselése egy kinyilatkoztatás. Kihívás és iránymutatás egyben. Bizonyos esetekben pedig felér akár egy ellenszegüléssel is. Mindez persze nem volt mindig így.

A csokornyakkendő a férfiak alkalmi öltözködésének fő kiegészítője mindig is ékességének számított, mely az elmúlt évtizedek alatt sem lépett ki megszokott környezetéből. Még a 2000-es évek elején sem volt tekinthető bölcs döntésnek a csokornyakkendő viselése hétköznapi megjelenésünkhöz illesztve, mindinkább a black tie események (szmoking & csokornyakkendő) dress code-ja által megkövetelt kiegészítőként maradt a köztudatban.

Viszont a 2012-es tavasz-nyári szezonban olyan jelentős tervezők férfi kollekcióiban tűnt fel az individum kidomborítására alkalmas eszközként, mint Roberto Cavalli, vagy a Gucci, aminek sikere a csokornyakkendőt a casual öltözködés alapvető kellékévé avanzsálta. Mindez nem csupán egy rövid időszakra jellemző hóbort volt, hanem egy meghatározó és kétségtelenül hiánypótló fordulat, mely láthatóan alapvetően változtatta meg a férfiak viszonyát e kiegészítővel szemben.

Míg korábban az utcai megjelenéshez társítva túl kirívónak hatott volna, ma már pont ettől vált széleskörben elterjedté. Szembemenve a korábbi normákkal, nagyszerű lehetőséget nyújt, hogy lehengerlően nyomatékosíthassuk vele stílusunkat. Nem véletlen, hogy az újonan színre lépő fiatal generáció többek között pont emiatt szeretett bele. A széleskörben hódító trend pedig egyfajta reneszánszot hozott a csokornyakkendők világába, eltérő színekben, a legkülönbözőbb anyaghasználattal ötvözve. Gyakran izgalmas mintázatokkal és az ismert, klasszikus formák újraértelmezésével. 

Persze maradt lehetőség némi mozgástérre lehetőséget adva az eltérő értelmezésekre, köszönhetően a szmokingoknál is megengedett, klasszikus lefele forduló gallérú ingek viselésével, ami bizonyos mértékig felszabadította ezt a megjelenést addigi kötöttségeitől. Az utóbbi évtizedekben viszont a stílusok keveredésének köszönhetően itt is beindultak tektonikus mozgások és a csokornyakkendők széleskörben hódító útjukra indultak, teljesen szembemenve a black tie merev, csupán egy irányt megengedő szemléletével. Nem véletlenül, hisz ezt a trendet is az igény szülte és a fiatalok retro iránti, megengedő, de univerzális szemléletének köszönhetően. A black tie egyik fő ékességét átemelve egy játékos és önfeledt de mégis markáns hatás kihangsúlyozására. 

 

A széleskörben tapasztalt stíluskeveredésnek köszönhetően a csokornyakkendő szimbolikus szerepet is betölt napjainkban, ugyanis kiváló lehetőséget nyújt elhagyása, illetve hozzáadása addott öltözetünk stílusának oldására. Egy keskeny gallérú szmoking zakó farmerrel való párosítása egy fehér v-naykú pólóval szintén felettébb izgalmas hatást kelt. Számos esetben elleshettük miképp helyezte teljesen új megvilágításba végképp egy Ascot sálnyakkendővel kombinált szmokingos is, mely egy szmoking zakó viselésével rettentően elegáns, de mégis visszafogott hatást kelthetünk. Talán ennek a stílusnak a leghíresebb képviselője Hugh Heffner, de őt megelőzően Salvador Dali is előszeretettel jelent meg ezekben az összeállításokban. 

A felszabadult utcai öltözködés mellett, a black tie események vonatkozásában a dress code változatlan maradt. A tradícióból fakadóan színe többnyire fekete, (illetve a szmokinggal megegyező színű), míg ünnepélyes alkalmak főszereplőjeként a fehér színválasztás a meghittség és az emelkedettség jegyében a leginkább javasolt. Az úgynevezett red carpet (vörös szőnyeges) eseményeken számos színész és művész ettől merőben eltérő, gyakran színes megoldásokat is felvonultat, de ezekkel érdemes óvatosan bánnunk. Esetükben óriási szerepe van a környezetnek, lévén az ilyenkor egy négyzetméteren megfordult divatdiktátorok kreációi igencsak felteszik a lécet. Több hónappal a rendezvény előtt már egyeztetések folynak a ruhákról és míg ez az elvárásokkal teli klíma rendkívűl megnehezíti a felkészülést, ez ugyanakkor inspirálják is a celebeket, hogy túltegyenek egymáson. Hisz, ezeken a felvonulós, red carpet eseményeken látott extravagáns húzások többnyire a figyelemfelkeltésről szólnak, ahol a trendkövetést az egyén exhibicionizmusa váltja fel. Láthattunk már szmokingot normál nyakkendővel is viselve, de ezek ne legyenek követendő példák, hisz maga a black tie a szabályok betartásáról szól. Ahogy a nevében áll, sohasem színes, az eseményre való tekintettel mind a szmoking és a csokornyakkendő fekete színben értendő. Így garantált, hogy lenyűgöző hatást érjünk el.

Több évszázados útját követően mára egy teljesen új szemmel tekinthetünk a csokornyakkendőre, mely végérvényesen függetlenítette magát korábbi skatulyáitól. Amennyiben stílusosak szeretnénk lenni, természetesen a fenti szempontok figyelembevételével, amikor csak lehet viseljük őket. Ezt igazolja az örökérvényű megállapítás is, miszerint ha csokornyakkendőt viselünk, minden ajtó megnyílik elöttünk. És ahogy ezt a jelenlegi trend is mutatja, talán még inkább mint azelőtt bármikor.
Ajánljuk még: Fashion Blog

A Fehér Ing Uralkodása és Megkerülhetetlen Dominanciája
A Fehér Ing Uralkodása és Megkerülhetetlen Dominanciája

írta: Reinhardt András

A fehér ing meglehetősen ismert és állandó kiegészítője a férfiak öltözködésének. Több száz éves múltja már fel sem tünik számunkra. Az idők során néhány apró részlettől eltekintve nem is igen változott, jelentősége viszont annál inkább nőtt; tanúskodott férfias eszményképről, státusszimbólumról de jelenthetett egyfajta állásfoglalást is.

TOVÁBB

Ikonikus Férfiak
Ikonikus Férfiak

írta: Reinhardt András

Az elmúlt század legstílusosabb egyéniségei közül néhányan ikonikussá váltak és a mai napig hatással vannak életünkre, látásmódunkra és nem utolsósorban öltözködésünkre. Popkultúrális ikonok ők, akik tünköklésüket követően is tovább formálták ízlésünket.

TOVÁBB

Pierre Cardin: Múlt és Jelen
Pierre Cardin: Múlt és Jelen

írta: Reinhardt András

Filmbe illő fordulatokkal teli karrierje megismételhetelenül egyedülálló a maga nemében. Segédtervezőként indulva, döbbenetesen rövid idő alatt, fiatalok millióit öltöztette fel olyan színvonalon, ami fényévnyi távolságra volt szüleik stílusától. Innovációival úgy mutatott tükröt kortársainak, taszítva le őket a saját maguk alá emelt piedesztálról, hogy azok mást sem tehettek, mint követték őt.

TOVÁBB