Ikonikus Férfiak

Ikonikus Férfiak

írta: Reinhardt András

Az elmúlt század legstílusosabb egyéniségei közül néhányan ikonikussá váltak és a mai napig hatással vannak életünkre, látásmódunkra és nem utolsósorban öltözködésünkre.

Popkultúrális ikonok ők, akik tündöklésüket követően is tovább formálták ízlésünket. Ikonikus férfiak, mérföldkövek, akik hivatkozásul szolgálnak lebilincselő egyéniségük és páratlan, örökérvényű stílusuk által. Mindezek elindítója az ötvenes években megjelenő modernizmus, mely széleskörű változásokat idézett elő a művészet minden ágában. A divaton belül viszont sehol sem volt ez annyira szembetűnő, mint a férfiak öltözködésében. Az új stílus, mely felváltotta az addig uralkodó, élére állított, vasalt eleganciát, testesítette meg azt a felszabadultságot amire az új generációk a második világháborút követő kiábrándultságból vágytak. 


 

 

 

 

James Dean

A csupán három filmben játszott James Deannek ideje se volt, hogy megközelítse karrierjének csúcsát. Mégsem a 24 éves fiatal színész tragikus halála miatt vált belőle kultuszlegenda. Túlságosan egyszerű is lenne csupán ezzel magyarázni máig tartó, személyének határokon átívelő, popkultúrális hatását. Mindinkább válaszolható azzal, hogy James Dean az '50-es évek Amerikájában egy olyasféle merőben új maszkulinitást testesített meg, mely inkább szólt őszinte érzelmek nyílt felvállalásáról, mint az azt megelőző évtizedekben tapasztalt erőteljes, acélosan merev férfiasság kimutatásáról. Érzékenysége egy újfajta bátorságra hívta fel a figyelmet amire mind a mai napig felnézünk. Korszakának példaképei, mint Humphrey Bogart, John Wayne vagy Frank Sinatra magabiztosságot sugároztak, akik bár kerülhettek bajba, mind a vásznon vagy az életben, de onnan mindig kimásztak, és sohasem vesztesként, hanem dolgukat végezve. Ellentétben Deannel, aki mint oly sokan mások generációjából, helyét nem találva csupán fiatalságtól megrészegedve kereste a szerelmet épp úgy, mint a szabadságot, akár vesztesként is kerülve ki a folyamatból.

James Dean akaratanul is egy generációt képviselt, akik kiábrándulva szüleik konformizmusából, illetve az '50-es évek reményvesztettségéből, valamiféle fogodzót kerestek. Ez a keserűség szolgált táptalajáúl a rövidesen felbukkanó Beat mozgalom számára. Öltözködésén, csapzott frizuráján mindez legalább úgy tükröződött mint életfelfogásán. A korszak bő szabású divatos nadrágjait olyan lezserséggel hordta mintha ő maga találta volna azt fel. Emellett senki sem tett annyit a fehér póló és farmer népszerűsítéséért mint ő. Utóbbi nadrág szár felhajtásának elterjedésért szintén ő a felelős. Sugárzott a magabiztosság abból, ahogy ő tudta hordani a ruhadarabokat. Veleszületett stílusa pedig ezt könnyed természetességgel hozta felszínre. Nem véletlenül tudott csupán az ő által divatba hozott álló gallér és betürt póló viselése oly széleskörben egy egész generáció számára kinyilatkoztatássá válni. Stílusa kiállta az idők próbáját és immár több mint félévszázada bizonyul kikezdhetetlen inspirációnak szerte a világon. Napjainkban Benicio Del Toro, de leginkább James Franco stílusán fedezhetjük fel James Dean hatását. Itthon pedig az ötvenes évek méltán felkapott színésze Soós Imre (Körhinta) és a hetvenes évek egyedülálló színésztehetsége, Zala Márk (Még Kér A Nép, Fotográfia) is ezt a természetes, megmásíthatatlan lázadó szellemiséget képviselték, életükben is.

 

 

 

Steve McQueen

King of Cool néven széleskörben ismertté vált Steve McQueen életfelfogása nem csak lenyűgöző alakításain de lehengerlő stílusán keresztül is kellően kidomborodott. Nem véletlenül kapta e ritka jelzőt, melyet azóta se hódított el tőle senki. Filmszerepeiben és magánéletében is egyaránt a konvenciók és a berögzött tradíciók ellen küzdő öntörvényű színészlegenda mindenféle megalkuvás nélkül élte életét. Félelmet nem ismerő motoros és autóversenyző volt. Mindezek mellett csendes típus, aki megválogatta szavait. Mégis puszta megjelenése mindennél beszédesebb volt. Vallotta, hogy "az élet egy verseny. Minden azt megelőzően vagy utána csak várakozás." Mindezek együttese, egyfajta életfelfogása, mely páratlan öltözködési stílusával az ő esetében is látványos kinyilatkoztatássá vált, emelte őt a hallhatatlanok közé. Egy átlagos pólótól a gyapjú pulóveren és zakón keresztül a garbóig, McQueen lebilincselő lezserséggel viselte a legkülönbözőbb darabokat, megtestesítve a klasszikus férfias eleganciát, miközben akaratlanul, meg is újítva azt. A Harrington dzseki általa vált alapkelléké minden férfi ruhatárában. Hatása tagadhatatlan, a mai napig tart, inspirál és nyújt kimeríthetlen forrást bármely férfi számára aki keresi határait és mer különb lenni.

Szerencsétlen korai halála ellenére öröksége az idő múlásával egy új szintre emelkedett. Méltó példája a nem hivalkodó, letisztult szenvedélyes férfias öltözködésnek. A 2000-es években hatása leginkább szembetűnő volt Ryan Gosling és Daniel Craig öltözködésén, akik vélhetően felismerték a személyiségükben megbúvó fáradhatatlan forrongó lelkületet és merték azt a már McQueen által lefektetett módon magukévá tenni. Craig odáig ment ezen a téren, hogy McQueen által favorizált egyedi tervezésű Persol szemüvegeket is kezdett hordani. De az ehhez mérhető hasonlóság McQueen számára is adott volt. James Deannel párhuzamban a sebesség és azon belül a Porsche sportkocsik iránti rajongásában. Kivételes személyiségéből fakadóan nem meglepő, hogy évről évre válik számos életrajzi könyv és diskurzus tárgyává. Életszeretete és lehengerlő stílusa, mely összefonódott filmszerepeivel, - kivétel nélkül alakítva az egyedülálló hőst mely a túlélésért küzd egy ellenséges társadalomban, - a mai napig referenciaként áll és testesíti meg mindazt, amit férfiasan tökéletesnek és örökérvényűnek tartunk. 

 

Alain Delon

Különleges megjelenésével és természetéből fakadó, rendkívüli stílusérzéke folytán nem véletlenül emelkedett ki a korszak számos etalonja közül. Bár Hollywood szemet vetett rá, néhány példától eltekintve ő megmaradt francia színésznek, mégis sikerült globális hatást gyakorolnia generációkra színészi képességein túl egyéni kiállása és ellenállhatatlansága folytán, mely egy korszakot fémjelzett. Vonzerejéről sokat elárul, hogy a végül színészként befutó Alain Delon, aki a francia hadseregben is szolgált, majd éttermi felszolgálóként dolgozott, egy nem rá szabott, kölcsönvett öltönyben lett felfedezve. Erőteljes kifejezésmódja, párosulva a maga rendkívűl sajátos ízlésvilágával teremtette meg azt az elszánt, magával nagyon is tisztában lévő magabiztos férfi példáját, mely egyszerre tudott félelmetesnek, ugyanakkor megrendítően érzékenynek is látszani. Mindezek kidomborítása öltözködése és egyéni stílusa által, mind a vásznon, mind a magánéletben korán felkeltette a közönség figyelmét és indította el egy páratlanul egyedülálló, évtizedeken és kultúrákon átívelő karriert. A hatvanas évek francia new-wave hullámjának csúcsán bemutatkozó színész qualitásai átütöttek a vásznon. Alain Delon a Tehetséges Mr. Ripley 1960-as francia feldolgozásában, a Ragyogó napfény című filmben hozta átütő erejű alakítását, ahol egyszerűen nem lehetett az akkor kezdő színész lebilincselően szenvedélyes fellépéséről nem tudomást venni. Játszódjon filmje századokkal ezelőtt (Fekete Tulipán), vagy egy közelmúlt gengszterét ábrázolva (Szicíliai Klán), Alain Delon filmjeiben elragadó természetességgel sajátított ki bármiféle öltözetet mely szerepe szerint rákerült. A '60-as évek végének illúzióvesztését követően példaképévé vált egy olyan generáció számára, akik bár kellő eleganciával, de kinyilatkoztatásúl, hozzá hasonlóan mégis kissé felszerették volna forgatni az addig fenálló öltözködési normákat.Szinte minden róla készült fotón sugárzik a "bon chic bon genre" attitűd, azaz "kiváló elegancia, kiváló habitus," mely a gyakorlatban a tradicionális angol öltözködési stílusra építve ötvözi annak viselési módját egyfajta természetesen laza szellemiséggel. Nyitott, mélyen szétgombolt ing viselet, kifogástalan szabású zakó és nadrág, tökéletes megjelenésű cipővel. Bámulatos filmművészete mellett, öröksége mai napig inspirációként szolgál és a folyamatosan megújuló európai eleganciára gyakorolt hatása vitathatatlan. A '80-as években megjelent, Alain Delon nevével fémjelzett cigaretta, parfüm, óra és természetesen ruházati termékek piacra dobása is ezt igazolja, mely hivatott csillapítani az általa oly hitelesen képviselt stílus iránti növekvő keresletet immár egy szélesebb közönség előtt. Brad Pitt '90-es évebeli megjelenésein is fefedezhetjük Alain Delon habitusát, de az évezredfordulót követően Jude Law esetében mindenképpen észrevehető az általa hőn képviselt letisztult európai elegancia. 

Nem véletlen, hogy színészek ők mindhárman és az sem, hogy jelentőségük egy bizonyos korszak elmúlásához, illetve egy újabb születéséhez kötődik. A vizuális kultúra 20. században megnövekedett jelentősége a mozi által, annak a kultúrára gyakorolt széleskörű hatásával egészen új megvilágításba helyezte figyelmünket, aminek köszönhetően a divat pár évtized alatt már nem csak a kiváltságosok életében játszott fontos szerepet. Ennek elterjedésében és formálásában ők hárman felbecsülhetetlen szerepet játszottak és játszanak ma is.




Ajánljuk még: Fashion Blog

A Fehér Ing Uralkodása és Megkerülhetetlen Dominanciája
A Fehér Ing Uralkodása és Megkerülhetetlen Dominanciája

írta: Reinhardt András

A fehér ing meglehetősen ismert és állandó kiegészítője a férfiak öltözködésének. Több száz éves múltja már fel sem tünik számunkra. Az idők során néhány apró részlettől eltekintve nem is igen változott, jelentősége viszont annál inkább nőtt; tanúskodott férfias eszményképről, státusszimbólumról de jelenthetett egyfajta állásfoglalást is.

TOVÁBB

Csokornyakkendő. Bárhol. Bármikor.
Csokornyakkendő. Bárhol. Bármikor.

írta: Reinhardt András

Csokornyakkendő viselése egy kinyilatkoztatás. Kihívás és iránymutatás egyben. Bizonyos esetekben pedig felér akár egy ellenszegüléssel is. Mindez persze nem volt mindig így.

TOVÁBB

Pierre Cardin: Múlt és Jelen
Pierre Cardin: Múlt és Jelen

írta: Reinhardt András

Filmbe illő fordulatokkal teli karrierje megismételhetelenül egyedülálló a maga nemében. Segédtervezőként indulva, döbbenetesen rövid idő alatt, fiatalok millióit öltöztette fel olyan színvonalon, ami fényévnyi távolságra volt szüleik stílusától. Innovációival úgy mutatott tükröt kortársainak, taszítva le őket a saját maguk alá emelt piedesztálról, hogy azok mást sem tehettek, mint követték őt.

TOVÁBB